architecture

The Architects Reconstructed The Winding Waterfront

Bureau SPARK Architects has completed the reconstruction of the embankment Minhan in Shanghai – it looks like a bright red ribbon connecting the former derelict areas of the city. An ambitious project has revived this industrial part of the city and turned it into a place for walking and meeting.

Bureau SPARK Architects has completed the reconstruction of the embankment Minhan in Shanghai – it looks like a bright red ribbon connecting the former derelict areas of the city. An ambitious project has revived this industrial part of the city and turned it into a place for walking and meeting.


The architects reconstructed the winding waterfront as part of a master plan to redesign Shanghai’s Minhang District, transforming it from an abandoned beachfront lined with old industrial warehouses to a mix of commercial, technological and institutional use in just a couple of years. The connecting link was the park-bridge – it turned out to be a kind of semantic reinforcement for space, around which modern buildings are now actively being erected.

The total length of the recreational embankment is 750 meters. It was necessary to create a sense of a place conducive to better pedestrian traffic and a sustainable living environment.



The design concept of this object is based on the shape of a unicellular diatom – the motif is repeated many times on different scales. Diatoms are capable of taking many bizarre combinations and are used as a natural water purifier. The SPARK team translated these shapes into 2D and 3D objects. Now they are bringing the river embankment to life and at the same time telling the story of environmental restoration.




The new embankment is a green strip of pedestrian, jogging and cycling paths connected by three pedestrian bridges. It turns out to be a link between residential buildings and businesses. The landscape was designed by layering four distinct zones. This planning improved the overall appearance of the area and provided access to the river for the first time. From a distance, these levels look almost abstract. Inside they are innovative areas for a variety of activities – there are lawns, cafes, a sports park and an event area.





Photo:  Shine Lab, Min Wei / Via : interior.ru

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GIPHY App Key not set. Please check settings

    More in architecture