architecture

a tall narrow house in barcelona

img
A house enclosed by 4 walls over 15 m high which becomes a museum of the – layered – history of the building. In the center, a sculptural white staircase connects the 4 levels giving an ascetic abstraction

Slender and layered, airy and essential. After a long and complex design process, he (literally) sees the BSP20 light, a small and intimate house that develops in height renovated by Raúl Sánchez in the Borne district of Barcelona. The intervention involved a typical building of the late nineteenth century distributed over four floors, each spread over just 20 square meters.

House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia 01House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia
House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia 02 vertHouse BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia

A three-dimensional mosaic abstracts the entrance

The street facade has been restored following the strict dictates that protect the architectural heritage of the Catalan city. To animate it the large front of the entrance door reproduces the three-dimensional design of the classic mosaic of decorated and colored tiles, also laid on the floor. A vibrant explosion of rhombuses and triangles is finished with 3 types of aluminum that hide the door and abstract the entrance.

House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia_05Ph. José Hevia

From ruin to a slender, airy and bright home

The BSP20 project started eight years ago, going through all sorts of problems and obstacles. The original situation of the building was that of a ruin to be demolished, of which only the facades, the dividing walls, and the roof slab could be maintained, as well as be adapted to current regulations.

House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia_10Ph. José Hevia

To show the material – and historical – stratification of the building

The slow and complex construction process made it possible to evaluate each situation in a thoughtful way: new solutions full of charm were born. Once all the floors had been demolished, for example, the building appeared as a slender prism with walls formed by a heterogeneous composition of bricks and stones of all kinds, arranged in no apparent order. Hence the idea that from material becomes conceptual: to leave the four walls, over 15 meters high, as they were original, transforming them into a sort of museum of the history of the building, where every trace of its construction (arches, architraves, stairs, and beams) and its use (remains of mortar, furnishings, coatings) will remain unaltered, exposed in all its raw and unconventional beauty.

House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia_16Ph. José Hevia

The partitions do not touch the structure

The floors are supported by new beams placed between the dividing walls which do not touch either side. To separate the walls from the main front is an ethereal sheet of glass that gives lightness to the architectural volume, while, towards the internal façade, the distance is given by the airy space inside which the spiral staircase connects the four levels develops. emphasizing the surprising height of the building, which appears even more ‘ slender’.

House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia_35Ph. José Hevia
House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia_26Ph. José Hevia

From bottom to top, the sequence of environments

Entrance-kitchen-dining room / living room / bathroom-dressing room / bedroom / terrace : this, from bottom to top, is the sequence – and configuration – of the living areas. With the exception of the kitchen and bathroom furniture, which provide for binding drains, the other environments are flexible: over time they can be reversed in their arrangement as needed, also turning into workspaces.

House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia_24Ph. José Hevia

Implants (and cylinders) at sight

Intentionally exposed, seven stainless steel cylinders cover the entire height of the building, conducting all the systems (electrical and plumbing, sanitation and conditioning, as well as relating to telecommunications) inside 6 cylinders, leaving one empty for needs. future. The rest of the systems are also exposed, never recessed, highlighting the roughness of the masonry walls on which they are placed and enhancing the industrial flavor of the home.

House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia_34
House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia_12Ph. José Hevia

The precious materials enhance the raw expressiveness

To make the domestic environments more welcoming and elegant, refined materials have been chosen in contrast with the raw expressiveness of the original walls. If the kitchen was made of satin brass with a white marble top, the bathroom furnishings are made of wood, lacquered in a delicate cream tone, with details in black and brass. The floors are covered in white micro cement or in the typical decorative mosaic of concrete tiles, while the ceiling they are in lacquered wood; finally, micro cement and oak give color and warmth to the living spaces.

House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia_08Ph. José Hevia
House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia_28

The staircase in the center of the project

The sculptural spiral staircase, totally painted in white, gives lightness and material abstraction to the whole, as well as the essential functions of the (unique) connection of the four levels of the house. Developed as a self-supporting granite cylinder that runs the entire height of the building without ever touching the walls, it offers Piranesian views enhanced by the heterogeneity of the walls and the diversity of points of view.

House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia_07Ph. José Hevia
House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia_15Ph. José Hevia

The skylight

Above, a skylight placed at the top of the stairwell allows natural light to enter abundantly and then descend, changing gradation, to the lowest levels, giving visual continuity to the house. Bounced from the glass sheets, the light creates iridescent reflections, making BSP20 a contained but bright and welcoming house, able to intertwine raw stratifications with precious materials, (few) furnishings with a simple design in industrial-style spaces, immersed in an atmosphere of relaxing, ethereal, monastic.

House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia_43
House BSP20 by Raúl Sánchez, Barcelona. Ph. José Hevia_44Ph. José Hevia
Via: internimagazine.it

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.

GIPHY App Key not set. Please check settings

    More in architecture