in

LUO Studio’s Can Be Dismantled & Reused

This real-estate sales centre in China’s Henan province features a wooden structure designed by architecture firm LUO Studio to be easily adapted or dismantled.
Located in Puyang County, the Longfu Life Experience Centre was commissioned by an eco-farm operator engaging in property development, who required a space to target consumers chasing a green lifestyle.
It was vital that it was sustainable and built from natural materials, to match his corporate identity.
Image may contain: sky, grass, cloud and outdoor

Given the short lifespan of typical real-estate sales centres in China, LUO Studio also set out to develop a structure for that could be used in various ways, rather than limited to its primary function.
Using Mies van der Rohe’s Crown Hall at the Illinois Institute of Technology in Chicago as a model, the Beijing-based architects devised a modular structure, made up of units that could be produced from just three components.

The modules take the form of “clustered columns”, inspired by the shape of trees. These can be applied independently or combined with others “just like Lego bricks”

“The clustered column was divided into five segments” the architects explained. “The bottom part of each clustered column is in the shape of a regular polygon. These extend upward from the bottom and form a square outside edge.”

The result is a building that can be easily extended, reduced, or completely dismantled and rebuilt elsewhere.

The small bases of these columns give the building its desired versatility, as they create a largely open-plan interior. Currently the ground floor is a multifunctional space containing a mix of furniture, suitable for big events or small meetings. On the first floor is a mezzanine gallery framed by glass balustrades. Here, tables are built into the columns.

LUO Studio hopes the project will challenge the commonplace interiors of these sorts of sales centres, which is described as “wasteful and complicated”.
The building also integrates building services into its structure. By protruding from the roof, the columns double as light wells to reduce dependency on artificial lighting, while the plant and service rooms are all grouped into a single zone on the west side of the building.

Image may contain: sky and outdoor
Image may contain: bridge, plant and outdoor
Image may contain: sky, cloud, bridge, outdoor and water
Image may contain: outdoor
LUO Studio is not the first practice to use timber to create an adaptable building structure. The wooden framework of a Japanese house by Akasaka Shinichiro Atelier allows its owners to adapt the ground floor, while BIG’s 79 & Park apartment block  is divided into units that create a flexible and inexpensive building.
Photography is by Jin Weiqi.

Image may contain: tree, sky, plant, grass and outdoor

Image may contain: plant, tree, sky, grass, cloud, outdoor and nature

Image may contain: plant, sky, tree, grass and outdoor

Image may contain: outdoor

Image may contain: sky, outdoor and nature

Image may contain: outdoor

Image may contain: plant, tree, sky, grass, cloud, outdoor and nature

Image may contain: plant, tree, sky, grass and outdoor

Image may contain: table and outdoor

Image may contain: plant

Image may contain: table

 

No photo description available.

Image may contain: text that says "13 5 FDHOIN 2 3 9 9 1 Lobby 5 Distribution room 2 Scaled model Ladies Display screen Gentlemen 4 Reception desk 8 Office Mirror pool 13 Storeroom Negotiation area Water shapes 12 planting region"

Image may contain: text that says "14 8 Office 14 Children playing space"

Image may contain: plant and sky

 

 


Project credits:
Design studio: LUO studio
Chief designer: Luo Yujie
Participating designers: Wang Xiaotao, Wei Wenjing
Client (design consultant): Lai Lijun
Construction company: Puyang JINGYI Architectural Decoration, Design and Engineering
Source

Report

What do you think?

1.5k Points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

Ole Scheeren completes pixelated MahaNakhon tower in Bangkok

Mexico City housing by HGR Arquitectos surrounds circular Japanese-style garden